Kuntapäättäjät Mykkäselle: Lähdemme kolmen hukan jahtiin

Posted on

Otamme haasteen vastaan ja lähdemme kolmen hukan jahtiin, jonka ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen avasi tänään Vaasan energiaviikolla. Kampanja haastaa kuntavaaliehdokkaita sitoutumaan ensi valtuustokaudella lämpöhukan, ravinne- ja materiaalihukan sekä kiinteistöjen tilahukan vähentämiseen.

”Pääkaupunkiseudulla tyhjän toimistotilan määrä on noussut ja tilojen vajaakäyttö lisääntynyt. Meillä on nyt miljoona kerrosneliötä tyhjää tilaa. Se aiheuttaa kaupunkitilan ja energian hukkaa. Lähdemme hukkatilan jahtiin tavoitteena samalla synnyttää tilaa kohtuuhintaisille asunnoille.”, Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginhallitusten puheenjohtajat Tatu Rauhamäki, Markus Torkki ja Tapani Mäkinen sanovat.

”Tampereella on lähdetty kehittämään kokonaista kiertotalouden kaupunginosaa, Hiedanrantaa. Kokeilemme esimerkiksi Näsijärven pohjassa olevan selluteollisuuden nollakuitulietteen jalostamista maanrakennusaineeksi tai bioenergiaksi. Tällaista ennakkoluulotonta pilotointia lupaan ajaa entistä ponnekkaammin”, pormestari Anna-Kaisa Ikonen kertoo Tampereelta.

” Turku on päättänyt olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2040 menessä. Panostamme vähäpäästöiseen liikenteeseen ja kehitämme älykkäitä kaupunginosia. Kaupungin vuokrataloyhtiöissä kampanja tuotti viime vuonna 10% energiansäästön ja kampanjaa jatketaan. Kiertotaloudessa meillä on merkittäviä hankkeita kohdistuen mm. biomassaan ja tekstiileihin. Uusi jätevedenpuhdistamo on parantanut olennaisesti vesialueiden tilannetta.
Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni kertoo.

Keinot ja tavoitetasot riippuvat kunnan olosuhteista. Yhdessä sitoudumme kolmen hukan jahtiin seuraavin periaattein:

Lämpö: Kartoitamme vuoden sisällä jo Suomessa vireillä olevat parhaat pilotit sekä käytännöt ja käynnistämme valtuustokaudella hankkeet, joiden avulla polttamalla tuotetun lämmön tarve supistuu vähintään viidenneksellä.

Ravinne- ja materiaalihukka: Panostamme kierrätykseen sekä erityisesti elintarvikkeiden hukkajahtiin ja maatalouden ravinnevirtojen kiertoon siten, että ravinne- ja materiaalihukka pienenee vähintään neljänneksellä.

Hukkatila: Muutamme kaavoitus-, rakennusmääräys –ja käyttötarkoituksen muutosten käytäntöjämme siten, että kiinteistöjen käyttöasteen lasku taittuu ja tyhjien toimistojen osuus kääntyy laskuun.

Haastamme mukaan kaikki Suomen kuntavaaliehdokkaat. Hukkajahtiin voi liittyä ja oman jahtivinkkinsä lisätä osoitteessa www.kolmehukkaa.fi

Jan Vapaavuori
Pormestariehdokas
Helsinki

Tatu Rauhamäki
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Helsinki

Markus Torkki
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Espoo

Tapani Mäkinen
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Vantaa

Anna-Kaisa Ikonen
Pormestari
Tampere

Olli A. Manni
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Turku

Matti Roivainen
Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja
Oulu

Sari Raassina
Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja
Kuopio

Sari Rautio
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Hämeenlinna

Helinä Perttu
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Järvenpää

Pauli Kiuru
Kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen, Valkeakoski

Saara-Sofia Siren
Kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen, Turku

Sari Multala
Kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen, Vantaa

Mari-Leena Talvitie
Kansanedustaja, puoluevaltuuston puheenjohtaja, Oulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *